کارگاه مفهوم شناسی و تدبرِ سوره مبارک حدید
کارگاه مفهوم شناسی و تدبرِ سوره مبارک حدید به مدت ۷ روز به پایان رسید در این جلسات که با حضور جمعی از استادان ,کارکنان و دانشجویان گرامی دانشگاه صنعتی سهند تبریز برگزار شد هر روز به مدت نیم ساعت به بررسی انسجام درون سورهای و فهم غرض سوره حدید سپری شد. آنچه از مفاهیم این سوره بیان شد
به این صورت بود که ابتدا بندها یا سیاق هایی که به لحاظ مفهومی از هم جدا بودند, هر کدام جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. خلاصه محتوایی این جلسات به شرح زیر است:
سوره حدید دارای چهار سیر مفهومی(سیاق) جدا از هم است. سیاق اول از آیات۱-۶, سیاق دوم از ایات ۷-۱۵, سیاق سوم از آیات ۱۶-۲۴ و در نهایت سیاق پایانی از آیات ۲۵-۲۹ می باشد. در سیاق اول سخن از قدرت و علم بی نهایت و مالکیت مطلق خداوند است. این سیاق به عنوان پایه و اساس مفاهیم دیگر سیاق هاست. در سیاق دوم, خداوند متعالی یک فراخوان برای انفاق در سطح بالاتری برای مومنان میدهد. این سیاق در واقع به یک ایمان بالاتر که همان گذشتن از مال و جان در راه رسیدن به فتح و ظفر است فرا میخواند. آنچه از این بند فهمیده میشود سرباز زدن و بی اعتنایی برخی مومنان از پذیرش این فراخوان است. در سیاق سوم, خداوند به ریشههایِ عدم انفاق میپردازد و برای رفع این آسیب, در سه سطح از بینش افزایی( نسبت به گذرا بودن دنیا و فرارسیدن جهان آخرت؛ ماهیت دنیای کنونی و تحت اختیار بودن تمام اتفاقهایی که روی زمین و جانها می افتد) موضوعاتی را مطرح میکند. در این سیاق, از سر آمدن مهلت و چشم انذاز برخی امتهایی که دارای کتاب آسمانی بودند سخن گفته میشود. این چشم انداز را در سیاق نهایی به تفصیل بیان می کند و آن را برپایی قسط جهانی معرفی میکند و به توضیح سرگذشت امت رسولانی میپردازد که با وجود دوری از دنیا باز به برپایی قسط و عدالت قیام نکردند. در پایان, این مهلت برپایی قسط و عدالت را دوباره برای مومنانِ به رسالت خاتم, گوش زد میکند تا آنها با قیام به قسط آن وعده الهی بر روی زمین را به منصه ظهور برسانند و در زمره اقوام پیش از این که به وظیفه اجتماعی خود عمل نکردند قرار نگیرند.