فلسفه دین و فلسفه علم دین (2)
فلسفه دین و فلسفه علم دین (2)
هرچند بناى ما بر این بود که پس از تعریف دین و علم دین، به تعریف فلسفه دین و فلسفه علم دین بپردازیم، تا معلوم شود که بحث قلمروشناسى دین – که طى مقالات متعددى درباره آن، سخن گفتهایم – مربوط استبه فلسفه دین; ولى جا دارد که بحث مجددى درباره کلام داشته باشیم. چرا که کلام – همچون فقه و اخلاق اسلامى و تفسیر – از علوم دینى است. هرکدام از این علوم، براى خود فلسفهاى دارند. هرچند علماى ما – که تلاشهاى بسیارى در علوم مختلف فقه و اخلاق و کلام کردهاند – درباره فلسفههاى این علوم، کار چشمگیرى نکردهاند و صد البته که جا دارد که نه تنها درباره فلسفه دین – به خصوص دین اسلام – به تلاش و کوشش بپردازند، بلکه از فلسفههاى علم یا علوم مربوط به دین هم غفلت نورزند.
وانگهى نه تنها درباره فلسفههاى علوم مدونى از قبیل کلام و اخلاق و فقه اسلامى و تفسیر کار چشمگیرى صورت نگرفته، بلکه هنوز علوم دینى و اسلامى بالقوهاى داریم که به مرحله فعلیت نرسیدهاند. به عنوان مثال، ما هنوز علم سیاست اسلامى، علم مدیریت اسلامى و علم اقتصاد اسلامى (1) به صورت مدون و کامل نداریم. نوشتههایى که – احیانا – در این زمینهها داریم هنوز در مرحله ابتدائى قرار دارند و به درجه پختگى نرسیدهاند.
علماى ما قرنهاست که روى فقه و تفسیر و اخلاق و کلام کار مىکنند و هنوز هم هیچکس مدعى نشده که کار به پایان رسیده است. تاریخ اسلامى هم سهم مهمى از کار و تلاش و تحقیق دانشمندان پژوهشگر اسلامى را به خود اختصاص داده است. جمعى از مورخان دانشمند اسلامى به بررسى تاریخ علوم اسلامى پرداختهاند و ما اکنون کم و بیش، تاریخ فقه، تاریخ تفسیر، تاریخ کلام اسلامى و تاریخ فلسفه اسلامى را داریم. ولى فلسفه این علوم اسلامى را نداریم. فلسفه هر علمى تابع آن علم و متفرع بر آن علم است. یعنى تا خود علم پدید نیاید، نوبتبه پدید آمدن فلسفه آن علم نمىرسد. به عبارت دیگر، هر علمى معرفت درجه اول و فلسفه آن علم، معرفت درجه دوم است.
علم فقه و علم کلام و علم تفسیر و علم تاریخ اسلامى – با همه شعب آن – نیاز به فلسفه علم دارند و همانطورى که خود این علوم تدوین و تکمیل شدهاند، فلسفه آنها هم باید تدوین و تکمیل شود. علوم بالقوه اسلامى هم باید از قوه به فعل بیایند و در مسیر تدوین و تکمیل قرار گیرند و آنگاه که حدود و ثغور آنها مشخص شود و به درجه پختگى نائل شوند، نیاز به فلسفه علم پیدا مىکنند.
نگارنده معتقد است که ما فلسفه اسلامى داریم. فلسفه اسلامى از خود متون معتبر اسلامى مایه مىگیرد. قطعا متون معتبر اسلامى معارف عمیق عقلى مطرح کردهاند. مسائل ما بعدالطبیعه و الهیات، در قرآن و نهجالبلاغه و کتب حدیث، فراوان است. مخصوصا مسائل الهیات بالمعنىالاخص که غایت و نتیجه مسائل الهیات بالمعنىالاعم است. متکفران اسلامى و علماى برجسته وظیفه دارند مسائل الهیات بالمعنىالاخص قرآن و احادیث معتبر را دقیقا شناسائى کنند و آنها را با الهیات بالمعنىالاعم ارتباط و پیوند دهند. اینجاست که فلسفه اسلامى در هر دو قسمت الهیات بالمعنى الاعم و الهیات بالمعنى الاخص، تحقق پیدا مىکند.
نمىخواهم بگویم: تاکنون در این زمینه هیچکارى صورت نگرفته است. کتب فلسفى فلاسفه مشائى و اشراقى و حکمت متعالیه، همه در همین مسیر گام زدهاند. همه اندیشمندان حوزههاى مشاء و اشراق و حکمت متعالیه، سعى کردهاند در الهیات بالمعىالاخص سخن اسلام را بگویند. تلاش همه آنها این بوده است که الهیات بالمعنىالاخص اسلام را بر الهیات بالمعنىالاعم، مبتنى سازند.
مباحث وحدت یا کثرت وجود، تشکیک وجود یا ماهیت، اصالت وجود یا ماهیت، جعل وجود یا ماهیت، حدوث و قدم، تقدم و تاخر، قوه و فعل، علیت و معلولیت، ذهنیت و خارجیت، همه از مباحث زیربنائى مسائل مربوط به الهیات بالمعنىالاخص، محسوب مىشوند.
فیلسوف اسلامى با متکلم اسلامى فرق دارد. هرچند فیلسوف شیعى با متکلم شیعى فرقى ندارد. فیلسوف اسلامى تابع عقل و منطق و برهان است و هرگز متعبد به ظواهر الفاظ نمىشود و جز در برابر نصوص قطعى و مسلم، سر تسلیم فرو نمىآورد. ولى متکلم اسلامى تابع ظواهر الفاظ است. آن هم ظهورى که به حوزه عرفى خود او مربوط مىشود. و به همین جهت است که با توجه به آیه کریمه «الرحمن على العرش استوى» (2) . معتقد مىشود که خداوند، موجودى مجسم است و بر کرسى مىنشیند.
فیلسوف اسلامى جمود بر این ظواهر ندارد، بلکه از تاویل هم مىپرهیزد. او معتقد است که الفاظ، معانى گستردهاى دارند. معناى عرش و استواء را نباید در محدوده ماده و مادیات محصور کرد تا نیاز به تاویل یا جمود بر ظاهر پیدا شود. همچنان که معناى «ید» هم در عضو بدنى محدود و محصور نمىشود و بنابراین، نه لازم است که خدا را موجودى مجسم و داراى ست و پا بدانیم و نه نیازى به تاویل و گریز از حقیقتبه مجاز داریم (3) .
«ید» مظهر قدرت و تخت و عرش مظهر فرمانروائى و استواء، استیلاء است و بنابراین، بدون این که نیاز باشد که قائل به تجسم خداوند شویم و بدون این که محتاج به تاویل و حمل بر معناى مجازى باشیم، مىتوانیم آیات را فهم کنیم و پایههاى الهیات بالمعنىالاعم و الهیات بالمعنىالاخص را استوار سازیم.
با توجه به بیان فوق، نه تنها نیاز به فلسفه علم فقه و فلسفه علم کلام اسلامى و فلسفه علم تفسیر و فلسفه علم اخلاق اسلامى و فلسفه علم تاریخ یا تواریخ اسلامى داریم که به فلسفه اسلامى هم محتاجیم. اینک نخستبه تعریف کلام، سپس به تعریف فلسفه علم مىپردازیم.
تعریف کلام
علم کلام، علمى است که با التزام به کتاب و سنت و با اعتماد به قرآن و احادیث معتبر، به دفاع عقلانى از دین مىپردازد. متکلم واقعى کسى است که دین را در همه ابعاد و در جانب اصول و فروع، فهم کرده باشد و بتواند به تبیین صحیح و دقیق تمام معارف دینى بپردازد و سنگربانى باشد که به همه شبهات و اشکالاتى که بر اذهان هجوم مىآورد، پاسخ گوید.
لازم نیست که متکلم اسلامى، متکلم مطلق باشد، بلکه مىتواند متکلم متجزى باشد. به عبارت دیگر: کلام هم مىتواند به رشتههاى تخصصى مختلفى تقسیم شود. چه مانعى دارد که برخى از متکلمین، تخصص در اصول و برخى تخصص در فروع دین داشته باشند و بتوانند هرکدام پاسخگوى اشکالات وارده بر حوزه تخصصى خودشان باشند. گاهى شبهات، جنبه تاریخى دارد و گاهى شبهات، جنبه علمى دارد و گاهى جنبه ادبى و بلاغى و گاهى جامعهشناسانه و روانشناسانه یا روانکاوانه است. گاهى فلسفى و گاهى غیر فلسفى است. بسى دشوار است که یک نفر به تنهائى بتواند پاسخگوى همه شبهات مختلف و حلال همه مشکلات گوناگون و مدافع همه تهاجمات متنوع باشد. تهاجمات، گاهى نظامى و گاهى اقتصادى و گاهى فرهنگى است. تهاجمات نظامى را نظامیان و تهاجمات اقتصادى را برنامهریزان سیاست و اقتصاد و تهاجمات فرهنگى را هم سیاستگزاران و هم متکلمان پاسخ مىگویند. بنابراین، پرواضح است که براى دفع همه تهاجمات به یک طیف وسیع از افراد متخصص و متبحر نیاز است. هرگز نباید انتظار داشت که شخص واحد از عهده دفع همه تهاجمات برآید.
خواجه طوسى (ره) از قهرمانان بزرگ کلام و فلسفه و ریاضیات و هندسه و نجوم است. ولى نقل شده که او فرموده است: در مقام بحث و مناظره و جدال، در مقابل اشخاص آگاه به فنون مختلف، غالب و در مقابل اشخاص متبحر و متخصص در فن واحد، مغلوب شدم (4) . با این که او را استاد البشر و عقل حادى عشر و از اجله علماى جامع ایران خواندهاند (5) .
برخى از بزرگان تعریف کلام و فلسفه را یکى کردهاند. بلکه موضوع آنها را هم یکى دانستهاند. یعنى از نظر آنها کلام و فلسفه هر دو درباره عوارض ذاتى «موجود بما هو موجود» گفتگو مىکنند.
بنابراین، سئوالى مطرح مىشود و آن این که بنابراین که تمایز علوم به تمایز موضوعات باشد، چه فرقى میان کلام و فلسفه است؟
براى پاسخ به این سؤال و به منظور حفظ تمایز میان کلام و فلسفه، قید «على نهجالاسلام» را بر تعریف علم کلام افزودهاند.
لاهیجى مىگوید:
«از آنجا که تمایز علوم به تمایز موضوعات است، موجود را در تعریف کلام مقید کردهاند به این که: متعلق به مباحث جارى بر طبق قانون اسلام باشد» (6) .
به نظر او کلام با این اعتبار، جنبه برهانى را از دست مىدهد و جنبه جدلى به خود مىگیرد. بهتر این بود که مردم بر حسب تفاوت عقول و ادراکات خود به حقایق دینى ایمان مىآوردند و چون و چرا نمىکردند. اما اکنون که چون و چراها رواج یافته، واجب است که به مقتضاى عقول صریحه و آراء صحیحه روى آورند و استدلالات و براهین را بر مقدمات قطعى و عقلى صرف، مبتنى سازند و از حضیض تقلید به قله تحصیل روى آورند. هرچند این کار، منتهى به ترک ظواهر و طرد متبادر گردد; چرا که عقل در اعتقادات، مستقل و در فروع دین، غیر مستقل است. بنابراین، اعتماد به دلایل کلامى – از حیث این که کلامى است – کافى در تحصیل عقاید دینى نیست، بلکه فایده آن، حفظ عقاید استبهطور اجمال براى عقولى که در راه رسیدن به یقین تفصیلى و تحقیق تحصیلى، قصور دارند (7) .
مانعى نیست که کلام، همچنان به شیوه «على نهجالاسلام» پیش رود، ولى خود را اسیر ظواهر الفاظ نسازد و مقتضاى عقل صریح را همواره در مد نظر قرار دهد و تمایز خود را از فلسفه حفظ کند. در این صورت، با فلسفه اسلامى – به معنایى که گفتیم – یکى مىشود. منتهى کلام اسلامى با التزام به کتاب و سنتبه دفاع عقلانى از دین مىپردازد، ولى هدف فلسفه دفاع از دین نیست، بلکه هدف آن، کشف حقیقت است و به همین لحاظ است که فلسفه هرگاه به هدف خود برسد، مىتواند بهترین خادم دین باشد. خادمى که هم از مخدوم خود کمک مىگیرد و هم به او کمک مىرساند.
بدیهى است که دایره کلام وسیعتر از دایره فلسفه است. کلام، مدافع دین است و به همین جهت است که از بسیارى از علوم، استفاده مىکند. فلسفه هم در خدمت کلام قرار مىگیرد. چنانکه علوم طبیعى و ریاضى و بسیارى از علوم انسانى به استخدام کلام در مىآیند. کلام، علم دفاع است. این علم ناگزیر است که از بسیارى از علوم دیگر استفاده کند.
بنابراین، بهتر است گفته شود که کلام موضوع معینى ندارد، بلکه یک سلسله قضایائى که در اثبات عقاید دینى و دفع شبهات و اشکال، مفید و مؤثرند، کنارهم قرار مىگیرند و علم کلام را به وجود مىآورند.
مرحوم استاد مطهرى معتقد بوده است که وظیفه کلام، دفاع از اسلام و بیان یک سلسله تاییدات براى اصول و فروع اسلام بوده است. ولى امروز باید متکلم به مسائل و موضوعات زیر توجه کند:
1- فلسفه دین.
2- وحى و الهام از نظر علوم روانى جدید.
3- بررسى مجدد ادله توحید با توجه به ایرادات و شبهات جدید.
4- بحث امامت و رهبرى از جنبه اجتماعى با توجه به مسائل مهم مدیریت و رهبرى.
5- مسائل خاص پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله و شبهاتى که در این زمینه مطرح است.
6- فلسفه تاریخ.
7- فلسفه اخلاق.
8- اقتصاد اسلامى.
9- فلسفه اجتماع از نظر تطبیقى و بیان اصول اجتماعى و جامعه ایدهآل اسلام (8) .
تعریف فلسفه علم دین
همانطورى که دانستیم هر یک از علوم فلسفهاى دارد. براى هر یک از علوم دینى فلسفهاى است. فلسفه علم، معرفت درجه دوم و خود علم، معرفت درجه اول است.
فلسفه علم دین – به معناى اخص کلمه یعنى دین اسلام – عبارت است از تحلیلى عقلانى از مدلها و روشها و قضایایى که در هر یک از علوم دینى مطرح است. بنابراین به تناسب هر یک از شعب مختلف علوم دینى، فلسفهاى داریم (9) . بدین لحاظ است که فلسفه علم دین، هم از فلسفه دین و هم از فلسفه مطلق و هم از کلام متمایز است. چرا که فلسفه علم، علم به علم است. یعنى فیلسوف علم مىخواهد. کالبدشکافى علم مورد نظر کند و شناسنامه آن را مطالعه نماید و از او بپرسد که از چه روشى پیروى مىکند و چه مدلهایى به کار مىگیرد و از چه قضایائى استفاده مىکند. گویى فیلسوف علم، در محضر علم مورد نظر خود نشسته و از او سؤالاتى به فراخور تخصص خود مىکند و جوابهاى لازم را از او مىگیرد.
اگر متفکرى یکى از علوم دینى مدون – مانند فقه و تفسیر و اخلاق اسلامى و تاریخ اسلامى – را در لابراتوار ذهن و اندیشه خود به محک بررسى و مطالعه گذارد و آن علم را به عنوان یک شخص یا یک شخصیت، در منظر تعقل و تفکر خود قرار دهد و با چون و چراهاى علمى و نظرى به ویژگیهاى آن علم پى برد، کار او همانا کار یک فیلسوف علم دین است، نه کار یک عالم دین و نه کار یک فقیه یا متکلم یا مورخ یا اخلاقدان اسلامى و نه کار یک فیلسوف.
روششناسى علوم، کارى بس مهم است. هر علمى داراى روش خاصى است. روش علم تاریخ با روش علم فقه و روش علم فقه با روش علم تفسیر و روش همه اینها با روش علم اخلاق اسلامى متفاوت است. فقیه مىخواهد احکام فرعیه را از ادله تفصیلیه، استنباط و استنتاج کند. او مىخواهد فروع را به اصول برگرداند. او به کمک ملازمات عقلیه، مستقلات و غیر مستقلات عقلیه را استنباط مىکند. فقیه امامى اثناعشرى از روش قیاس (تمثیل) و استحسان گریزان است. به همین لحاظ است که علم اصول، ضمن این که مبانى علم فقه را تبیین مىکند، احیانا پارهاى از بحثهاى مربوط به فلسفه علم فقه را هم به عرصه نمایش مىگذارد. مطالب مربوط به روششناسى علم فقه که در قلمرو فلسفه علم فقه جاى دارد، در علم اصول شیعى کم نیست. عالم اصولى شیعى روش تمثیل را مطرود مىداند، ولى به روش قیاس و استقراء اهمیت مىدهد. مگر نه این است که اجراى اصول عملیه در مورد احکام را منوط به تفحص تام از ادله و یاس از وجود آن مىداند، حال آن که در مورد موضوعات تفحص را لازم نمىشمارد؟ پس در مورد اول، استقراء – در حد یاس از وجود دلیل – لازم است و در مورد دوم، هیچگونه استقرائى لازم نیست. اینگونه بحثهائى که در علم اصول مطرح است، مربوط استبه روششناسى علم فقه که در قلمرو فلسفه علم فقه است.
پىنوشتها:
1) علوم سهگانه فوق اگر به لحاظ نظرى مطرح باشند، به عنوان علوم اسلامى مطرح نیستند، بلکه در حوزه سایر علوم بشرى قرار مىگیرند و از قواعد و ضوابط خود و استنتاج معلولها از علتها و تبیین پدیدهها از راه ریشهیابى آنها و جستجوى زمینهها و علتهاى اعدادى و حقیقى، پیروى مىکنند. اما اگر به لحاظ عملى و برنامهاى مطرح باشند، به اسلامى و غیر اسلامى تقسیم مىشوند. اینجاست که علماى اسلامى باید تکلیف علم سیاست و علم مدیریت و علم اقتصاد اسلامى را در برابر سیاست و مدیریت و اقتصاد غیر اسلامى روشن سازند.
2)
3) نگاه کنید به کتاب «الشواهد الربوبیة» به تصحیح استاد آشتیانى، ص58.
4) عبارت منقول، این است: «غلبت ذا فنون و غلبنى ذو فن» نگارنده ماخذ این عبارت را نیافتهام. امید است که اهل اطلاع، بر من منت گذارند و از ماخذ آن مطلع سازند.
5) لغتنامه دهخدا: نصیرالدین طوسى (48 / 569) تولد خواجه 597هجرى قمرى و وفاتش 672 هجرى قمرى است.
6) شوارق الالهام، مقدمه کتاب، المطلب الثانى، ص 7.
7) همان.
8) وظائف اصلى و وظائف فعلى حوزههاى علمیه، ص 49.
9) فلسفه دین، دفتر نخست، نشر اندیشه، ص 65 و 66.